Op bezoek bij DP Motorsport

 

RUFIE organiseerde in september The Design Tour. Deze rit bracht een mooie groep deelnemers bij een paar huizen die een belangrijke rol gespeeld hebben of nog spelen in de Porsche-wereld.  DP Motorsport was één van de stops.

Het bedrijf werd opgericht in 1973 door Ekkehard Zimmerman. Al snel kreeg hij opdrachten om aanpassingswerken te doen aan het koetswerk van diverse Porsches 911.  Daardoor werd hij opgemerkt door de gebroeders Kremer, actief in de racerij. In 1975 kreeg Herr Zimmerman de opdracht van Kremer om een totaal andere carrosserie te bouwen voor hun 911.  Deze vormgeving heeft de jaren nadien de racerij een ander gezicht gegeven en gedomineerd.

Een bekroning op het werk was de overwinning in de 24 Uren van Le Mans in 1979 met de Kremer-DP ombouw, de K3.

 

In de jaren 80 werd er verder samengewerkt met race-teams. Voor Joest-Racing werd de succesvolle CK5 ontwikkeld. Verder kwamen in deze glorierijke tuning-periode veel privéklanten bij DP om hun Porsche te laten ombouwen.

Nog een buitenbeentje was de DP44 Cargo. Als basis werd een Porsche 944 genomen. Het dak werd verlengd (eerste probeersel met het dak van een VW Passat). Het resultaat is een break met veel laadvermogen en mooie prestaties. Er zijn er 10 van gebouwd. De meeste hebben een eigenaar in Scandinavië. Deze uitvoering was daar gegeerd wegens fiscale redenen.

Voor de volledige geschiedenis van het merk verwijs ik je naar hun pagina : http://www.dp-motorsport.de/9.html

 

Genoeg over het verleden, want DP Motorsport is springlevend. Het bezoek zelf was kippevel. Ekkerhard Zimmerman was zelf aanwezig met zijn hele team om ons met open armen te ontvangen. Met plezier stond hij iedereen te woord om te vertellen over de rijke geschiedenis van zijn bedrijf en zijn mensen.

Het hoogtepunt van Tuning is al geruime tijd voorbij. Toch blijft dit nog een belangrijk stuk van de business vandaag.  Het ombouwen vandaag is wel veel discreter dan vroeger.  Het is meer backdaten of een yountimer met moderne technologie er ouder laten uitzien. Vergelijk het met het Amerikaanse Singer. Zo kregen we een 930 te zien als basis, maar dan omgebouwd naar RSR. Wel naar de wensen van Zimmerman, met 950 kg heel licht en snel.

Het was zalig om te zien dat de opgebouwde kennis niet verloren gaat. Het team bestaat voornamelijk jonge mensen die heel gepassioneerd zijn in hun job. DP is een ambachtelijk bedrijf dat nog de skills van vroeger onder de knie heeft. Prachtig om zien waartoe ze in staat zijn.

History is repeating. Waarom ?

Destijds bouwde DP de carrosserie voor de K3 en Kremer zorgde voor de rest. Vandaag is Kremer ook nog springlevend. Zij racen momenteel in een omgebouwde 997 met K3 look met platte neus. Deze ombouw gebeurt door de zoon van Ekkehard Zimmerman. Mooi toch ?

In een volgend artikel zullen we het hebben over ons bezoek bij Kremer.

Like onze facebook-pagina, zo blijf je als eerste op de hoogte.

Greets,

Rufie.